İstiklal Marşı bugüne kadar Sülüs / Cel-i Sülüs nizamında ilk defa hattat Bekir Er tarafından yazıldı. Altı ayda tamamlanan eser dev boyutlarıyla dikkat çekiyor.

Tezhip sanatının en güzel örneklerinden birini oluşturan ay yıldız motifleri ile Esma’ül Hüsna’ya atfen 99 selçuklu yıldızında 22 ayar altın kullanıldı.

Eserin temel vasıfları şöyledir:

Hattat: Bekir Er

Tezhip: Füsun Er, Gülten Aslantaş, Serap Ekizler Sönmez

Yazı türü: Sülüs / Cel’i Sülüs

Ebat: 225 x 150 cm. (Çerçeveli, 248×173 cm.)

Tarih: Hicri 1439 (2018)

Sülüs nizamındaki İstiklal Marşı, el yapımı, asitsiz, yumurtayla aharlanmış ve elle boyanmış özel kağıda yazıldı.  Çerçeve ve camı da özel imalatla elde edildi.


Provenance: Bekir Er


Kondisyon: Çok iyi (10/10)


Değerlendirme notu:

Hattatlar, yazacakları ibareyi uzun denemelerden sonra uygun yazı çeşitleriyle en güzel terkip haline getirmeyi varlık sebepleri olarak görüyor. Harflerin baş, gövde veya uzantılarının satır çizgisi üstünde yahut altında yer alması kaidelerle belirleniyor. Buna “hattın satıra oturtulması” deniliyor. Satır nizamında zaruret dolayısıyla harflerin birkaçı esas yerine göre daha üste veya alta alınırsa bu uygulama istif niteliğiyle değerlendirilmiyor.

Sülüs veya celî sülüsle istif hazırlanırken bina inşaatında temelden yukarıya doğru katların yükselişi gibi harf ve harf gruplarının da âdeta kat üstüne kat bindirilerek tertiplenmesine dikkat ediliyor.

Sülüs ve celîsinde istif yapabilme melekesini kazanmak ayrı bir kabiliyet gerektirir. Bu sebeple sülüs ve bilhassa celî sülüsle uğraşanlar için ayrı bir ihtisas konusu olan istif celî sülüsün tamamlayıcısı olarak bu sanatın öğreniminde son merhaledir. Hattat Bekir Er, İstiklal Marşı hattıyla “son merhale” olarak adlandırılan seviyede çıtayı yükseltmiş görünüyor.